logga hemsidan-

Lyssna på din häst

För mig är det viktigt att mina hästar vågar uttrycka sig och visa vad dem tycker, känner, tänker och vill. Då blir dem glada, lekfulla och samarbetsvilliga. Hästarna pratar med oss på detta viset, genom sitt kroppsspråk och varande. Hästar är inga robotar, dem är fria själar.

Jag blir så ledsen när man ser människor som bestraffar sina hästar när dem försöker lista ut vad människan vill och hur osäkerheten bara stiger hos hästen. Nöj dig med lite och beröm hästen för att den försöker. Beter sig inte hästen som du vill, leta upp orsaken till beteendet och jobba därifrån.

En häst är aldrig dum ”bara för att”. Det finns alltid en förklaring till varför den beter sig så som den gör och det är vår uppgift att lösa det, inte bestraffa. Den reagerar efter erfarenhet och instinkt. Om man bestraffar sin häst när den försöker visa att något inte känns bra eller att den inte förstår kommer man tillslut ha en häst som antingen exploderar eller som inte vågar visa sina känslor.

Det är vår uppgift att se till att hästen förstår, tycker det är roligt och att den är motiverad. Ge alltid hästen tid på sig att lista ut vad det är du ber den om.
Genom att bli tillfrågad istället för tvingad blir hästen mycket gladare och villigare till att samarbeta.

Jag brukar alltid tänka såhär när jag inte får det svaret jag hade tänkt från min häst - Vad gjorde jag nu för fel?

Det vanligaste i hästvärlden är än sålänge tyvärr att ju sämre våra hästar lyssnar eller ju mer dem krånglar desto mer utrustning slänger vi på. Jag tycker detta är sorgligt då man ignorerar och tystar ner hästen istället för att lyssna och tänka ett steg längre.
Varför gör min häst såhär? Hur kan jag lösa det så hästen känner sig nöjd och tillfreds med både mig och situationen?

Ett par kloka ord jag tycker passar in som min förebild Klaus Ferdinand Hempling säger om just utrustningen på hästar:
- If you dont need it, you may use it.

Hästarna har ingenting att säga till om när det gäller vilka människor dem hamnar hos, dem har inte valt oss som sina ägare och att få vara en del av våra liv. Därför borde vi göra allt vi kan för att dem ska känna sig nöjda och glada över att ha hamnat just hos oss.

Om du skulle byta plats med din häst över en dag, skulle du behandla din häst annorlunda efter det?
 

Kommentera gärna: