logga hemsidan-
loading...För en vecka sedan kom ett gulligt islandssto från Katrineholm till mig för inridning, markträning och hantering. 
Hon är 4 år gammal och heter Litfrid! 

Hon går tillsammans med mina tjejer på lösdriften och kom snabbt in i flocken :) 

Under denna första veckan har vi byggt kontakt med varandra från marken, hon är väldigt nyfiken och social. Har toleranstränat med olika föremål, tränat in röstkommandon för olika gångarter och halt som jag sedan ska använda mig av uppe på ryggen under inridningen. Ägaren önskade även att hon ska lära sig att longeras då det har varit omöjligt innan, så detta har vi övat på och det lärde hon sig fort! Hon är väldigt känslig för de olika posititionerna i longeringen, så det gäller att man själv står rätt. 

Fortsättning följer! :)

 

Läs hela inlägget »

Det jag älskar med mitt jobb, förutom alla vackra hästar och trevliga människor jag får träffa varje dag, och alla mysiga stall jag får besöka, är att det är en sådan variation. Ena dagen är inte den andra lik, man vet aldrig vad som väntar!

Jag har haft fullt med lektioner nu i flera veckor och det är nästan fullbokat resten av sommaren och förutom det har jag några extra spännande dagar som väntar! 

Lite av det jag hjälpt till med de senaste veckorna är bland annat: 
Öka förståelsen och samspelet mellan människa och häst, få tag på sin häst i hagen, få hästen lättlastad och positiv till transporten, parkera hästen tryggt och stilla vid uppsittning, kunna longera sin häst utan missförstånd, hitta livsglädjen hos sin häst, komma över sadeltvång, bygga upp hästen efter skada, börja rida sin häst utan huvudlag, leka med trick och frihetsdressyr. Hjälpa ryttare att komma över sin ridrädsla och även hjälpa hästar att komma över olika rädslor som tex. flugsprayflaskan, vattenslangen, benskydden, bommar, grimman, eksemtäcket, sadeln, paraplyn, flygande plast, sprutor mm.
Som sagt - det är en stor variation! 

Jag brukar säga att jag jobbar 80% med människan och 20% med hästen när jag undervisar. Det är vi som måste hitta rätt i positioner, energi och hållning. Ha fokus på rätt saker och utstråla rätt känsla! Hitta rätt timing för berömmet så vi kan förstärka det vi vill att hästen ska erbjuda.

När man uppnår full harmoni med sin häst behövs inte så mycket mer än bara tanken och det är en magisk känsla. När jag undervisar och ser hur häst och människa smälter samman och förstår varandra med så små medel att det inte syns får jag rysningar gång på gång, det är så vackert! 

 

Läs hela inlägget »Fredagen den 13 maj som skulle bli en underbar dag, kom att bli den värsta i mitt liv. Jag hittade Annet dödssjuk i hagen och knappt en timma senare låg hon död i mina armar. Den paniken, chocken och sorgen är den värsta jag någonsin känt och den kommer aldrig att försvinna helt.. 
 

Hon hade drabbats av tarmvred och det fanns ingen chans att rädda henne.. Veterinären hann inte ens fram innan hon hade somnat in.. Jag har knappt sovit sen det hände och har fortfarande svårt att äta. Allt spelas upp om och om igen i mitt huvud så fort jag blundar och ska försöka sova.

I tisdags förra veckan begravdes hon på en vacker plats vid stallet.. Så nu har hon sin plats, där hon alltid kommer att finnas, som jag kan gå till.. Det känns så overkligt alltihop, hon var så pigg och glad dagen innan när vi var ute i skogen tillsammans. Och nästa dag fanns hon inte mer..

Annet var så vacker på utsidan, men det var ingenting med om man jämförde med insidan. Hon var så godhjärtad, genomsnäll och hade en sådan fin inställning till livet. Hon var som en klok lärare - full av visdom och stolthet. Annet var nästintill helig, som en gåva från ovan. Jag kan inte se henne på något annat sätt, hon var som ett helgon. Det är svårt att sätta ord på hur jag känner, men dem som har träffat henne förstår vad jag menar. 
Jag är enormt hedrad över att få ha haft Annet i mitt liv, hon har ändrat mitt sätt att se på livet. 

Jag har aldrig någonsin gråtit så mycket som jag gjort efter hennes bortgång. Jag hade hoppats på flera år tillsammans, det önskade både jag och Marisca..

Dagen innan Annet gick bort hade jag egentligen tänkt ta ut Minya på en tur och bara pyssla med Annet och Marisca då vi skulle ut på en långtur nästkommande dag. Men så stod jag där vid hagen och fick kontakt med Annet som gav mig en känsla av att hon skulle följa med. Jag hade ingen utrustning med mig till henne men kände att nu var det dags att ge sig ut helt fria. Sagt och gjort hoppade jag upp på henne vid hagen och lät henne välja väg helt fritt. Jag är så tacksam över att vi fick den sista turen tillsammans samtidigt som det känns overkligt. Det var som att hon på något vis visste om vad som skulle hända och bad mig att ta med henne på en sista tur...

Vår tid tillsammans blev alldeles för kort, ändå kändes det som att vi hade känt varandra i flera år. Hon var så full av liv och glädje, hon var en gåva. En budbärare av fred, lugn och kärlek..

Vila i frid min fantastiska vän, en vacker dag ses vi igen <3
Läs hela inlägget »


Jag laddade upp ett filmklipp på mig och Marisca på min facebooksida för några dagar sedan där hon både räknar, skiljer på höger och vänster, ja och nej, olika färger mm. Den blev galet populär med över 100 000 visningar på kort tid, så Hippson fick nys om den och hörde av sig om en intervju! :D 

Länk till intervjun: 
http://www.hippson.se/hippson-tv/viral-succe-nar-friserhasten-marisca-visar.htm
 

Läs hela inlägget »


Idag hittar man mig och mina fantastiska hästar i Östergötlands största dagstidning Corren!:)

Det går även att läsa om oss på deras hemsida, klicka på länken så kommer du dit: 
http://www.corren.se/sport/mikaela-far-hastarna-dit-hon-vill-om4110759.aspx

 

Läs hela inlägget »

För mig är det viktigt att mina hästar vågar uttrycka sig och visa vad dem tycker, känner, tänker och vill. Då blir dem glada, lekfulla och samarbetsvilliga. Hästarna pratar med oss på detta viset, genom sitt kroppsspråk och varande. Hästar är inga robotar, dem är fria själar.

Jag blir så ledsen när man ser människor som bestraffar sina hästar när dem försöker lista ut vad människan vill och hur osäkerheten bara stiger hos hästen. Nöj dig med lite och beröm hästen för att den försöker. Beter sig inte hästen som du vill, leta upp orsaken till beteendet och jobba därifrån.

En häst är aldrig dum ”bara för att”. Det finns alltid en förklaring till varför den beter sig så som den gör och det är vår uppgift att lösa det, inte bestraffa. Den reagerar efter erfarenhet och instinkt. Om man bestraffar sin häst när den försöker visa att något inte känns bra eller att den inte förstår kommer man tillslut ha en häst som antingen exploderar eller som inte vågar visa sina känslor.

Det är vår uppgift att se till att hästen förstår, tycker det är roligt och att den är motiverad. Ge alltid hästen tid på sig att lista ut vad det är du ber den om.
Genom att bli tillfrågad istället för tvingad blir hästen mycket gladare och villigare till att samarbeta.

Jag brukar alltid tänka såhär när jag inte får det svaret jag hade tänkt från min häst - Vad gjorde jag nu för fel?

Det vanligaste i hästvärlden är än sålänge tyvärr att ju sämre våra hästar lyssnar eller ju mer dem krånglar desto mer utrustning slänger vi på. Jag tycker detta är sorgligt då man ignorerar och tystar ner hästen istället för att lyssna och tänka ett steg längre.
Varför gör min häst såhär? Hur kan jag lösa det så hästen känner sig nöjd och tillfreds med både mig och situationen?

Ett par kloka ord jag tycker passar in som min förebild Klaus Ferdinand Hempling säger om just utrustningen på hästar:
- If you dont need it, you may use it.

Hästarna har ingenting att säga till om när det gäller vilka människor dem hamnar hos, dem har inte valt oss som sina ägare och att få vara en del av våra liv. Därför borde vi göra allt vi kan för att dem ska känna sig nöjda och glada över att ha hamnat just hos oss.

Om du skulle byta plats med din häst över en dag, skulle du behandla din häst annorlunda efter det?
 

Läs hela inlägget »

Mikaela Jansson
Linköping, Östergötland
073-539 36 86
info@horseharmony.se

Bankgiro: 5094-7431
Företagswish: 123 611 19 42
Innehar F-skattsedel & ansvarsförsäkring