logga hemsidan-
loading...

Referenser


Vill du lämna en referens? Skicka den då till min mail, info@horseharmony.se
Bifoga gärna en bild på dig och din fyrbenta vän som kan vara med också.
- Tack snälla!

 

Mikaela har en fantastisk känsla med hästar och hon har fått mig att bli en bättre ryttare och hästmänniska. Hon känner av och förstår både mig och min hästs behov och anpassar träningen efter detta för att vi ska uppnå bra resultat. En röd tråd i träningen har varit att bygga upp ömsesidig tillit och respekt mellan mig och Walle vilket även medfört att samvaron med min häst blivit både roligare och säkrare!
Mikaela har även fått mig att förstå att problem och begränsningar ofta beror på oss själva och att vi genom vårt sätt att hantera och vara tillsammans med hästen har mycket stor betydelse och påverkar vår relation väldigt mycket. Jag har lärt mig av Mikaela att det med små medel går att få "hästen med sig" och min önskan har alltid varit att kunna vara så mjuk och lätt som möjligt med hjälperna, både i ridningen och i hanteringen - delvis beroende på en skada i nacken men även för att känslan av en avspänd, positiv och villig häst som gärna gör det jag ber honom om är obeskrivligt tillfredställande!

- Carina Jansson med Walnuss
 

Mikaela är mycket lyhörd och arbetar både med ryttaren och hästen så att dessa två blir ett. Detta görs både från marken och hästryggen. Mikaela ser vad som passar att göra och det känns som att hon kan "prata med hästen". Hon är helt fantastisk med att se vad vi behöver träna på och hon ser alltid det där lilla extra som man själv inte ser.
Mikaela använder aldrig våld utan har ett mjukt handlag samtidigt som hon är hon bestämd men på ett vänligt sätt. Hon anpassar alltid lektionerna efter min och hästens dagsform vilket är väldigt skönt, detta gör att både jag och Bianca alltid känner oss nöjda och glada både under och efter lektionen.
Jag rekommenderar henne varmt! Jag är så lycklig över att hon är min tränare och jag tränar för henne varje vecka. Tack vare henne går jag och min häst framåt för varje lektion och vi får ett så fint samspel!

- Madeleine Järvstråt med Bianca
 

Att se och tolka hästens signaler trots all min råvilja som ägare och ryttare är svårt. Mikaela har känslan, det lilla extra, vilket inte jag har trots att jag är såkallad född på hästryggen. Mikaela förklarar och illustrerar pedagogiskt hur jag ska gå tillväga. Alla tips och övningar vi fått har haft god inverkan och hjälp för kommunikationen mellan mig och min häst.
De hästar jag sett Mikaela hantera har det funnits ett gott samspel mellan trots hästarnas olikheter. Allt sker helt utan våld och med metoder som känns helt rätt. Det finns ett långsiktigt och bärande tänk som jag märkt verkligen fungerar
.
- Hanna Johansson med Isolde
 

När jag köpte min ponny Lyxen kunde det ta upp till en och en halvtimme att få in honom i transporten. Vi fick lyfta in honom, hov efter hov. 
Mikaela har hjälpt oss att förstå hur Lyxen tänker och hur vi ska göra. 
Sakta men säker i hans takt kunde vi träna och nu tar det ungefär 3 minuter att lasta och åka iväg. 
Det bästa med Mikaela är att hon har inte bara gjort så Lyxen går in i transporten, utan så att han verkligen vill in i transporten.
Idag lastade vi och åkte iväg på vår första tävling på bortaplan. Det var inga problem alls med transporten och det gick jättebra. Jag rekommenderar verkligen Mikaela till alla som har något problem eller som bara vill få ett starkare band med sin häst. Vi har även tränat massor med trix och gjort kommunikations övningar så jag känner verkligen att Lyxen litar mer på mig nu. Han vågar gå fram till saker som han tidigare varit rädd för, tex. vattenmattan. Tack snälla Mikaela!
- Tilda Kullander med Lyxen

 

Jag (50-årig kvinna som hållit på med hästar i hela mitt liv, rider mest traditionell dressyr och i skogen, tävlar lite och tränar regelbundet, har provat lite olika alternativa områden med mina hästar, har själv varit med och hållit kurser i hästhantering och miljöträning) och min 16-åriga valack (har tränats och tävlats i dressyr i Tyskland, en känslig herre som helt enkelt inte pallade trycket utan via omvägar hamnade här hos mig, tycker dressyren är ganska onödig men går ändå att lirka med och övertala till arbete, allra bäst i alla lägen är skogen!) har varit på helgkurs för Mikaela.
Jag har provat lite av varje med min häst, men han har lätt för att ta illa vid sig, bli osäker och därmed inbunden. 
Jag hade inga direkta förväntningar, jag hade inte ens läst eller sett något om Mikaela.
Första dagen gjorde vi kontaktövningar och början till några trick. Då kände jag att det var bra, trevligt och så. Hästen var lite tveksam, men tyckte det var helt ok. 
Andra dagen var annorlunda. Jag såg en förändring hos min häst. Han tyckte detta var roligt. Inga krav, bara positiv förstärkning och när vi inte riktigt fick till det var det jag som fick tänka till. Hästen kunde lugnt invänta mitt nästa försök att få honom med mig. 
Under den timmen, andra dagen, hände något. 
Jag kände att det fanns en hel värld med ett tänk som jag bara plockat bitar av tidigare. Det gav mig inspiration, nyfikenhet och glädje. 
Hästen, som är så tydlig med vad han tycker, visade med avspänning och glada ögon att detta passade honom utmärkt.
Jag hade många frågor. Jag ifrågasatte ganska mycket, och på sitt lugna, vänliga och pedagogiska sätt svarade Mikaela övertygande och bra på alltihop.
Jag körde hem med en ny känsla. Det här var absolut något vi ska fortsätta med! 
Jag ser fram emot nästa gång, att få visa olika övningar och hur vi kan avancera i en kärleksfull, fredlig och glädjefylld riktning.
Många tack, Mikaela! 
Du är en verkligt härlig och imponerande människa. Jag är glad att vi korsat varandras vägar och ser fram emot många givande samtal och övningar!

- Monica Gyllenstierna med Randolph


Mikaela träffade jag för första gången 2013 efter att min ponny hade råkat ut för en otäck transportolycka och behövde bli lastbar inför återbesök på kliniken. Trots att det var ont om tid var Mikaela alltid noggrann med att ta det i den takt som behövdes så att lastningen både på kort och lång sikt kunde bli säker. Tack vare henne har jag gått från att försöka övertala en häst med flyktinstinkterna utanpå att ta ett steg närmre transporten till att kunna klampa rakt in lika lätt som in till stallet. Framför allt har Mikaela hjälpt mig att ändra mitt sätt att tänka. Jag har blivit mer och mer medveten om såväl mitt eget som ponnyns kroppsspråk, vilket har lett till att kommunikationen oss emellan ständigt har förbättrats. Nu rider vi i enbart halsring, löslongerar och tricktränar allt från snurra runt till ligg och stegra. Bokar man Mikaela kan man lita på att man får mycket att tänka på till nästa gång. Gulligare och mer pedagogisk tränare får man leta länge efter!
- Agnes Rulander med Saga
 

Våran häst kom ohanterad till Sverige i år. Hon fick inte den lättaste starten på tamhästlivet och därför var hon svår att fånga och ens komma i närheten. Väldigt osäker häst. Vi kontaktade då Mikaela som kom och hjälpte oss. Hon visade lite hur hon skulle jobba med förtroendet samt gav värdefulla tips och råd. Vi jobbade med det fram till Mikaelas nästa besök, 2 veckor senare. Och då kunde vi sätta på grimskaftet och leda henne i hagen. Nu har det gått åter 2 veckor och det är inga problem att hämta hästen i hagen. 
Mikaela är väldigt lugn och har sunt hästtänk. Hon ser alltid till hästens bästa och har förståelse för hästens beteende och hittar lösningar på problemen. 
Hon brinner verkligen för det hon gör och det märks! 
Vi kommer definitivt vända oss till henne fler gånger under hästens fortsatta utbildning.

- Cilla, Johanna och Sally.
 

Vi kontaktade Mikaela för att vi och många andra hade gett upp hoppet om vår c-ponny. 
Han bockade, var sur och nafsade i gången. Tjurig och opålitlig. Vi tyckte hemskt mycket om honom och såg en fin personlighet bakom detta beteende. Kändes som han själv tappat tilltron till människor. Mikaela hjälpte oss att hitta hans bra sidor och hjälpte min dotter att få bättre kontakt med honom. Han visade tydligt att han tyckte om Mikaelas metoder. 
Hon var helt enkelt en räddare i nöden. 
Du är helt fantastisk Mikaela , du ser det andra inte ser och du hör det andra inte hör!

- Annika, Alva och Segal 
 

Anmälde Figaro och mig till en helgkurs med tanke på att göra något annorlunda. Möttes av Mikaela som berättade om hur hon tänker bl a att hästen själv ska tänka ut vad jag önskar helt utan tvång. Första dagen var nog jag mest förvirrad men Mikaela lotsade oss på ett mycket pedagogiskt och proffsigt sätt igenom några övningar. Figaro förstod snabbt och gjorde tricken utan tvång. Hemma har vi fortsatt med det vi lärt oss. Så roligt!! En ny värld har öppnats för oss. Tack Mikaela för din inspiration och att du delar med dig!
- Eva med Figaro
 

Jag kom i kontakt med Mikaela då flera i stallet tränar för henne. Jag hade hört mycket gott om henne, jag blev intresserad av att testa en lektion tillsammans med min medryttarhäst Askur. Så roligt det var! Snart tränade vi för Mikaela varje vecka. Vi gjorde stora framsteg både från marken och uppsuttet, jag och Askur växte tillsammans för varje träning. Mikaelas härliga energi och glädje gav oss självförtroende att testa nya saker.
Det var så roligt att se hur stolt Askur blev över sig själv, han vågade släppa loss. 

Från att inte vilja gå före mig till att sedan gå avslappnad lös vid min sida. Det var en fantastisk känsla. När vi tränade tillsammans kom jag och Askur närmare varandra i vår relation. Jag förstår honom på ett annat sätt än förut och vad han uppskattar. Jag har märkt att han verkligen gillar våra träningar och varje tisdag har han nästan travat ner mot ridhuset, han vet att då är det dags för Mikaelaträning.

Jag kan varmt rekommendera Mikaela som tränare. Tack för alla träningar, du är fantastisk!

- Caroline med Askur
 

Mikaela har en fantastisk förmåga att kommunicera med hästar. Min häst har vuxit mycket i sig själv sedan vi började träna för Mikaela och man märker verkligen hur träningen gör nytta både psykiskt och fysiskt för hästen. Jag och min häst har fått ett ännu starkare band till varandra tack vare Mikaela och efter varje lektion går man därifrån glad och min häst visar tydligt hur nöjd och belåten han är efteråt. 
Mikaela har fått mig att bli mer medveten om hur mycket jag påverkar Prinsen både med mitt kroppsspråk och hur jag tänker. Vill jag gärna något blir det lätt lite mycket prestationstänk och jag har lärt mig att släppa allt och bara ha roligt ihop med Prinsen och det ger så mycket tillbaka. Nu gör Prinsen och jag saker ihop som jag för flera år sedan inte trodde var möjligt. Istället för att vara instängd i sin egen bubbla och fly från allt han tycker är svårt är Prinsen nu istället en väldigt ambitiös häst som gärna gör lite mer än vad man ber om och vill gärna visa upp sig.

När jag köpte Prinsen 2009 var lastningen nästintill omöjlig och det kunde ta timmar att lasta. Första gången vi skulle träna med transporten ihop med Mikaela var Prinsen först lite skeptisk vilket man direkt märker då han vid allt som han tycker är jobbigt/obehagligt alltid går och ställer sig vid dörren i hörnet av ridhuset. På bara några minuter hade Mikaelas träning fått Prinsen att tycka att transporten var intressant. Och i slutet av lektionen gick han själv ut och in i transporten helt frivilligt flera gånger. Lektion två med transporten fanns suget att gå in i transporten direkt. Sedan dess har vi transporttränat med jämna mellanrum och Prinsen älskar nu transporten. Han springer till den när den står i ridhuset och vill bara in! Om den är stängd går han eller travar runt den tills vi öppnar luckan så att han får gå in!

- Karin Tell med Prinsen
 

Jag tror faktiskt inte att jag och Disa hade kommit såhär nära varandra utan den hjälp vi hittills fått av Mikaela! Jag har ärligt varit rädd för att hantera denna häst så många gånger. Men redan nu efter bara 2 lektioner så känner jag att vi verkligen kommit varandra nära och faktiskt blivit bästa vänner, jag och Disa. Vi har en del kvar att träna på jag och D men med Mikaelas hjälp kommer det inte att bli svårt. Tack Mikaela för det fantastiska jobb du gör med alla människor och hästar du träffar. Du är otroligt duktig, glöm aldrig det! 
- Malin Holm med Disa
 

Från min första lektion med Mikaela kände jag att jag hittat min filosofi hur jag vill träna min häst. Jag började att ha lektioner där vi jobbade på följsamhet och att få hästen att vilja samarbeta. Viljan var stor och allt bara flyter på. Från klarhet till klarhet. När jag sedan började ha ridlektioner så har jag samma följsamma häst med enorm vilja att göra rätt.
Mikaela är en sån enorm energispruta och den kunskapen hon besitter är guld värd.
Jag känner mig helt trygg i Mikaelas omvårdnad att jag kommer att bygga en hållbar häst som jag kommer kunna ha glädje av i många år.
Tack!!!

- Marie Nordahl med Speedy 
 

Mikaela var precis den jag letade efter när jag sökte tränare till mig och min nordis dam. 
Hon är lugn, trygg och instruerar på ett tydligt sätt, hennes mjuka hand och positiva sätt att träna hästar är precis det jag eftersträvar. Jag har aldrig känt mig "dum" trots att jag är "nybörjare" i det mesta som handlar om häst, Mikaela har snarare lyft mig!
Ärla och jag hade inte varit där vi är i dag utan Mikaela, du är guld värld!!

- Linda Larsen med Ärla

 

Lämnade vår islandshäst på inridning hos Mikaela i 9 veckor. Framförallt var det så otroligt skönt att lämna vår tjej och känna oss 110% säkra på att Mikaela förvaltar och ser efter henne på bästa sätt! Mycket nöjda över det jobb hon gjorde med henne, Litfrid svarar fint på små hjälper, rids bettlöst och känns positiv till arbete.
- Minna med Litfrid 

 

Jag började träna för Mikaela i och med att jag och min häst hade problem med lastningen. Genom lung och sansad träning både för häst och matte så går det idag att lasta hästen. En stor fördel med Mikaelas lektioner är att man inte bara får hjälp med sitt problem utan vi har även lärt oss olika kommunikationsövningar som vi kan använda i andra sammanhang, exempelvis under promenader. Mikaela är även duktig på att avbryta träningen när det börjar bli för mycket för häst och matte att ta in vilket gör att man blir mer motiverad att lära sig. Vi kommer fortsätta att träna för Mikaela nu fast med fokus på trickträning och frihetsdressyr istället! 
- Hanna Svenvik med Randi 
 

Mikaela är helt fantastiskt med hästar! Hon är lugn, kärleksfull, konsekvent och tillitsfull när hon ska skapa en funktionell och trygg relation med hästarna.
Man bör ha i bakhuvudet att det faktiskt är 500 kg:s flockdjur och oftast de ohanterade/ utåtagerande/oförstådda hästarna som Mikaela tränar! Hon är verkligen duktig på att bibehålla sitt lugn och motivation, hon överför inte någon slags negativ energi på hästen. Jag tror de är nyckeln till att hon alltid kan lugna hästarna när de stressar upp sig och då ändra sitt fokus till henne istället och vad hon ber om! Det har hänt i några fall för min del där jag inte lyckats hålla koll på hur jag ska göra när min häst vill slita sig (hon är väldigt flockbunden).
Då har Mikaela tagit över och direkt kunnat inleda med några enkla kommunikations övningar för att bryta hästens förvirring..
Första gången Jag fick hjälp av Mikaela med min något ohanterade unghäst var när jag skulle få hem henne från uppfödaren. Hon hade aldrig blivit tränad att stå i eller åka transport innan. Med mycket förtroendeskapande, motivation, tid och tålamod fick vi hästen att inse att det inte var otäckt att stå i och åka transport. Efter 3 timmar med förberedande träning och sedan lastträning var hästen lastad och stod så lugnt och bekymmersfritt och tuggade på sitt hö på väg hem. 

Hon har även efter det hjälpt mig och hästen att kommunicera på ett välfungerande sätt, vilket gjort att hästen känner sig trygg med mig samt lättare kan tolka de signaler jag sänder ut då jag vet hur jag ska använda dem på rätt sätt. Vid markarbete, inlärning och miljöanpassning har det gett oss mycket redskap att arbeta med vilket gjort mig lugnare och utökat mitt säkerhetstänk!
Min häst överrumplade mig ofta med frambogen och då visade Mikaela mig hur jag vänligt men bestämt visar hästen att hon inte ska bestämma vart jag hamnar. Att överföra energi och tryck i rätt läge för att sedan omedelbart uppta fokus med beröm är a och o.

Hästen har även haft svårt att lyssna på mig när det är andra hästar runtomkring, som sagt, flockbunden. Men nu har jag fått verktyg för hur jag får hästen mer fokuserad på mig istället och hur jag kan avleda hennes stimuli distraherade sinnesstämning, samt vad för signaler och energi jag sänder ut och vart jag ska placera mig för att få bäst koll/kontroll på kroppsspråk/agerande.

- Josephine Ramde med Unique
 

Det började med att min nya häst blev totalt utdömd efter en hältutredning. Allt blev upponer och kaos, han var min skatt men borde aldrig klarat en besiktning. I vilket fall blev han kvar, vilket jag är glad över idag!
Efter hela den resan blev stallet inte en glädjepunkt utan bara ett måste. Disse gick i hagen för o se om han kunde hålla som sällskapshäst. Efter ett års vila kollade vi upp honom o han var väldigt fin, glad, framåt och välmående. Mitt beslut blev att han blir kvar tills den dagen han inte mår bra.
Jag började tänka om och letade efter nån slags tränare som kanske kunde lära mig lite trick o sånt. Var inte alls insatt i det tänket. Folk rekommenderade Mikaela på mina förfrågningar på Facebook. 
Jag sökte upp henne och bokade sedan en lektionstid.
Mikaela kom ut och gav intrycket av att vara en väldigt lugn och klok tjej. Hennes utstrålning går hem hos djuren och hon är oerhört trevlig och förtroendeingivande!
Efter EN lektion med Mikaela där hon lärde ut basic i hanteringsövningar samt ett annat tänk i hur man är som hästens människa så står nu jag och Disse oerhört mycket närmare varandra. Jag lyckades lösa våra lastningsproblem, Disse fick alltid panik i transporten och det kunde slutat väldigt illa. Vi har lärt oss en hel del trick, han löslongeras samt att han allt som oftast bara tränas från mark med en halsring. 
Jag har efter lektionerna fått råd och stöttning online av Mikaela varje gång jag blivit osäker eller har frågor och funderingar, intrycken är ofta många och det är bra att kunna ställa frågor under vägens gång. 
Mikaela gav mig glädjen tillbaka, och en mycket gladare häst. Det blev en vändpunkt. JAG började hantera Disse på ett annat sätt, JAG började fundera på MITT beteende mot Disse samt att JAG insåg att dom felen som blivit var pga MIG. Efter den insikten rullade allt på mycket smidigt. 

Nu har jag även skaffat en häst till, ett outbildat Friesersto vid namn Khira. Än sålänge har Mikaela varit ute och hjälpt oss att få en bra grund. Min plan är att ha hennes stöd och utbildning under all hantering och senare även vid inridningen. Det känns oerhört spännande att få hjälp att forma sin egen häst från grunden. 
Jag har fullt förtroende för Mikaela gällande detta vilket gör att jag inte är så nervös även om jag själv aldrig gjort detta innan.

- Pernilla Lager med Disse och Khira
 

Jag tog hjälp av Mikaela för att last-träna min häst. Jag ville få honom att känna att transporten är något bra och mysigt och inte förknippat med något läskigt. Han var mycket oroad och spänd i början men efter en timme hade mycket av detta släppt. Vi fick bra övningar med oss för att fortsätta träna på. Mikaela är så klok och härlig med sitt ”häst-tänk”! Jag blev så inspirerad och glad av att ta del av dessa kloka kunskaper. Hon visade på ett lugnt och pedagogiskt sätt hur jag skulle jobba med min häst för få honom att göra saker för att han vill det och för att jag ber om det.
Idag (efter en månads träning) gick han in i transporten på 10 minuter!
Tack Mikaela!

- Jenny Rodriguez med Valle
 

Mikaela har en unik förmåga att se, förstå och vägleda människa och häst med kunskap, respekt och vänlighet. Vi har samma inspirationskällor och Mikaela har, liksom dem, fått sin genuina och intuitiva kunskap av hästarna. Det är en underbar förmåga och den litar jag allra mest på!

Frivillighet. Tillit. Tid. Tålamod. Tillåtande... är nyckelord i min hästfilosofi och jag sökte länge efter en likasinnad lärare som i praxis verkligen står för detta. Inte lätt att hitta och jag har slutat kompromissa. Därför blev jag såå himla glad när jag hittade Mikaela! Hon har betytt mycket för mig.
Våra pass och samtal har stärkt mig i min övertygelse att lyssna på och
lära av hästarna. Jag är deras människa och de väljer om den vill delta i ett samarbete.

Vi kommunicerar utifrån samma värdegrund så passen består av kommunikation mellan oss tre,
där vi alla söker och finner det som främjar utveckling. Mikaela guidar säkert och ödmjukt.
Ingen press, inget tryck och eftergift. Inget tvång. Inget mikro-formande. Inga förväntningar eller krav på prestation.
Inga misslyckanden. Utmaningar finns. De är vår motivation. Vi utforskar, gläds och utvecklas till stolt och modig häst, och känsligare, mer lyhörd och kroppsmedveten människa. Att få vara med hästarna och lära av dem är min lycka!
Tusen tack för dig, Mikaela! Din insats i hästvärlden är så värdefull. Förändring i umgänget med hästar behövs.
Den är på väg och du bidrar stort till det!

- Maria Lindgren med Rosen och Muninn
 

Lastning, detta dilemma för många hästägare och så även för oss. Vårt sto är en fantastiskt hopp ponny men vad hjälper det när vi inte kom iväg på tävling på grund av att hon vägrade transport. 
När vi nästan höll på att ge upp och desperat letade efter någon som kunde hjälpa oss, hittade vi Mikaela. Första gången vi träffades tränade vi utan transport och vi fick verktyg som sedan skulle användas vid lastträning.
Vår Ponny fattade direkt och gillade övningarna. Träff nummer två var det dax för transporten och efter lite arbete gick hon på men blev skrämd av ett plötsligt ljud, och flög av fortare än kvickt. Men hon hade gått på!!! Det gav hopp för vidare träning på samma spår.

Mikaela besökte oss totalt 3 gånger och med verktygen vi fick fortsatte vi lastträningen, som ganska snart gav resultat.
Idag har vi en ponny som själv går på om vi ber henne, står lugn i transporten hela resan och
backar lugnt ut på kommando ”backa”. Vi får nypa oss i armen ibland! 
Mikaela är otroligt duktig och besitter stora kunskaper om hästen och samspelet häst/människa och vi kommer definitivt anlita Mikaela framöver för att utveckla oss mer tillsammans med vår häst!

- Daniella Holm med Pippi 
 

Oj, vad mycket vi har lärt oss av dig Mikaela! Framför allt är det ju jag som lärt mig för när du på ditt självklara positiva sätt levererar verktygen visar det sig ju att pållan fattar blixtsnabbt! En häst som nu mer följer mig med iver och nyfikenhet, som med självklarhet kommer fram till uppsittningspallen (eller stubbe eller sten eller snödriva för den delen) när jag ställer mig där, svarar på mer och mer subtila signaler i ridningen. Tusen tack för ditt bidrag till en gladare häst och en gladare hästtant! Alla borde ha en egen Mikaela! 
- Mia med Grållan
 

Jag hade som många lite lastproblem. Jag hade lärt mitt sto att gå in i transporten och jag kunde köra henne men det kändes inte helt bra. Trots att vi tränade mycket på att åka var hon väldigt spänd, gillade det absolut inte och kunde plötsligt kasta sig bakåt vid lastningen.

Jag fick tips om Mikaela från andra som tränat för henne och det ledde inte bara till en häst som är lugn i transporten utan också till ett otroligt mycket bättre samarbete med min häst i alla sammanhang. För jag fortsatte förstås att träna för Mikaela när lastproblemet var löst. Hon upptäckte ju väldigt snabbt vad det var som gjorde min häst ängslig i transporten och jag som är en gammal hästtant blev ju rätt imponerad av hur fort hon såg det som jag inte sett. Vi har fortsatt med trickträning och lite frihetsdressyr.

Dels har det varit fantastiskt kul lektioner och vi har lärt oss en massa bra saker men det viktigaste är nog för mej hur jag har lärt mej tolka och kommunicera med min häst på ett mycket bättre sätt . Det allra roligaste är att se hur mitt sto också lägger jättemycket mer jobb på att försöka kommunicera med mej. Nu när jag faktiskt fattar ibland. Det påverkar ju även dressyrridning och vanliga skogsturer som ju är det jag gör mest. Mikaela är otroligt duktig på att förstå hur hästar tänker och känner och väldigt bra på att hjälpa människor att också förstå bättre.
Tack Mikaela för att mitt hästliv efter 50 år tagit en lite ny och väldigt rolig riktning! 

- Annika Sjöblom med Blomma
 

Både jag och min häst Fortuna är verkligen hur nöjda som helst med Mikaelas träning! Fortuna vill för det mesta helst inte gå ut från ridhuset när vi tränar för hon tycker det är så roligt och jag har fått väldigt bra hjälp av Mikaela och hon har bl.a lärt mig massor om kroppsspråk, sits vid ridning, att kommunicera med Fortuna med små, mjuka signaler och framförallt att bli trygg med Fortuna!

Fortuna har många egna idéer och Mikaela tar alltid tillvara på dessa när vi tränar och hon har även lärt oss hur Fortuna kan tala om vissa saker som hon vill göra och inte bara vad hon inte vill göra. Hon kan numera visa om hon vill att jag ska hoppa upp och rida eller om hon vill att jag ska hoppa av. Och sedan Fortuna lärt sig hur hon kan be mig hoppa av så ber hon mig hela tiden att hoppa upp och rida!

Jag började ta lektioner för Mikaela strax efter att jag köpt Fortuna och det var en hel del som var svårt. Fortuna vägrade ofta gå med mig, hon stretade i grimskaftet, bet och sparkade, ville inte stå stilla vid pallen, hon ville överhuvudtaget inte stå stilla alls. Det första jag bad om hjälp med från Mikaela var att lära Fortuna att kunna stå stilla iallafall i några sekunder. Mikaela förklarade att för att Fortuna skulle kunna stå stilla bredvid mig så måste hon för det första vilja vara med mig och så hjälpte hon mig att ta allt från grunden.

De första lektionerna förstod jag inte så mycket alls av vad det som Mikaela visade skulle leda till men efterhand föll väldigt många bitar på plats för mig och plötsligt var en dröm som jag knappt någonsin trodde skulle uppfyllas sann - att rida Fortuna helt utan utrustning! Och detta efter bara 1,5 års träning med Mikaela!

- Johanna Berggren med Fortuna 
 

Jag bad om hjälp med lastträning när min häst helt plötsligt insåg att han faktiskt inte behöver gå in i transporten, man kan ju bara ställa sig på rampen i en timma tills människorna blir galna!
Mikaela kom ut och hälsade på min häst och insåg då snabbt att det är en väldigt aktiv häst som behöver uppgifter och nya utmaningar snabbt för att inte tröttna. Vi fick lite leksaker att träna med, bl.a. en boll att följa efter och en platta att sätta hoven på. Den sistnämnda har visat sig vara en användbar övning för saker på marken som kan vara lite läskiga, han går gärna fram och sätter hoven på, stolt som en tupp! Åter till lastningen, första tillfället tog knappa tio minuter med hjälp av bollen (senaste lastningen innan detta tillfälle, och innan Mikaela, tog 1,5 timmar..... )
Idag tog lastningen knappa minuten, med öronen spetsade framåt på en intresserad häst!

- Ida Norlin med Kiedis 
 

Precis den tränare jag behöver! Ingen press på vare sig min häst eller mig. Vi tar det i den takt vi hinner och klarar. Det är kommunikation som är grunden och samarbetet som leder framåt. Vill man lära känna sin häst och förstå den ordentlig så ger Mikaela dig alla råd och allt det stöd du behöver, oavsett vad du har för ambitioner! 
- Helena Andreason med Glorih 
 

I december förra året köpte jag häst efter ett uppehåll på 10 år. Jag hade klara planer för vad jag ville åstadkomma, och är ju välutbildad kring hästar, men hästen jag köpte sa NEJ! Han hade körts över tillräckligt i sitt än unga liv (6åring!), och därmed tvingades jag söka andra tillvägagångssätt än de mer konventionella! Jag bor i Nya Zeeland, långt ute i vischan och hade ingen att vänd mig till. Så av en slump, via gemensamma vänner på fb, hittade jag till Mikaela!

Vi ordnade en online lektion, som fick igång en ny relation mellan mig och min Percy, och orienterade mig i ett helt nytt sätt att vara med dessa älskade hästar! Mikaela gick above and beyond och stöttade mer än jag kunnat hoppas, men som var ovärderligt för mig just då, trots att hon själv samtidigt fick oerhörd uppmärksamhet i media och därefter skada på hennes egen häst! 6/5 stjärnor för support!

Jag rekommenderar gladeligen Mikaela som ledsagare in i hästarnas värld!

- Melanie med Percy
 

Jag har haft problem med att få in mitt envisa sto i transporten. Hon var inte rädd eller stressad, utan bara frös fast med framhovarna på lämmen och vägrade gå längre. Tog då kontakt med Mikaela som först kom ut och visade lite övningar att jobba med från marken för att få hästen att fokusera och lita på mig. Jag jobbade vidare med övningarna och sen kom hon tillbaka en vecka senare för lastträning. Jag gillar Mikaelas metod vid lastning som går ut på att hästen ska gå in och lasta sig själv och jag ska stå kvar utanför. Det är perfekt då man eventuellt åker iväg själv.
Nu går hon in helt själv utan problem och det glädjer mig att det finns människor som Mikaela som genom engagemang och tålamod vill hjälpa andra.

- Helena Uppgren med Burberry

Mikaela Jansson
Linköping, Östergötland
073 - 539 36 86
info@horseharmony.se

Bankgiro: 5094-7431
Företagswish: 123 611 19 42
Innehar F-skattsedel & ansvarsförsäkring